Letar du efter en saftig äggfri rulltårta som dessutom är fri från mjölk? Då har du hittat rätt. Den här fluffiga kakan passar både dig som är allergiker och dig som bara vill bjuda på något snällt mot magen – utan att kompromissa med smaken.
Med växtbaserade alternativ, färska jordgubbar och vispbar grädde utan mejeriprodukter blir den här rulltårtan en riktig sommarfavorit. Och bäst av allt? Den är enkel att göra!

Ingredienser (10–12 bitar)
- 50 g mjölkfritt margarin
- 2 dl växtbaserad mjölk (soya, havre, mandel eller kokos)
- 3 dl vetemjöl (använd potatismjöl eller glutenfri mix vid behov)
- 2 dl strösocker + 3 msk till topping
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 2 dl jordgubbssylt
- 3 dl vispbar växtbaserad grädde
- 250 g färska jordgubbar
Så här gör du
- Förbered ugnen: Värm upp till 250°C.
- Smält margarinet och blanda det med växtmjölken. Ställ åt sidan.
- Blanda torra ingredienser: Mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
- Rör ihop smeten genom att tillsätta vätskan. Blanda tills smeten är slät.
- Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut jämt.
- Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter tills ytan är lätt gyllene.
- Strö socker på kakan direkt efter gräddning. Låt svalna helt.
- Vänd kakan med sockersidan nedåt på nytt papper.
- Bred på ett lager sylt, sedan vispad växtgrädde.
- Toppa med färska jordgubbar och rulla försiktigt ihop.
- Låt stå i kylen i minst 30 minuter innan servering för bästa resultat.
Tips!
Vill du ha en glutenfri äggfri rulltårta? Byt ut vetemjölet mot potatismjöl eller glutenfri mjölmix – resultatet blir lika gott!